Rozpoczął się już rok akademicki,
czyli czas nauki ale i spotkań... Babskich wieczorów czy po prostu
wieczorów ze znajomymi, aby poopowiadać o swoich wakacyjnych
przygodach i przede wszystkim nadrobić zaległości z trzech
miesięcy.;)
Chciałabym dziś podzielić się z
Wami moimi trzema przepisami na szybkie przekąski, np. do winka w
czasie spotkania ze znajomymi. Moim dziewczynom bardzo smakowało,
także mam nadzieję, że i wam przypadną do gustu!
1)Mini kanapki z łososiem
Składniki:
- Bagietka
- Młody szpinak
- Łosoś wędzony
- Pomarańcza
- Chrzan
- Jogurt
- masło
- słonecznik łuskany
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy w małe kromki,
smarujemy masłem i układamy kolejno: szpinak oraz łososia. Trzy
łyżki jogurtu mieszamy z dwiema łyżkami chrzanu. Na łososia
nakładamy przygotowany przez nas sos chrzanowy. Pomarańczę kroimy
w plasterki i układamy na wierzch kanapek. Całość można posypać
łuskanym słonecznikiem.
2)Nadziane śliwką
Składniki:
- Surowa podsuszana szynka, np. szynka parmeńska
- Suszone śliwki
- Ser camembert
Sposób przygotowania:
Szynkę Parmeńską kroimy na dwa lub trzy paski w zależności od szerokości szynki. Układamy w
środku śliwkę oraz ser camembert, całość zwijamy, przebijamy wykałaczką i pieczemy ok
15 minut w temperaturze 175 st. Podajemy gorące prosto z piekarnika!
3)Rollsy z tortilli
Składniki:
- Duże plastry szynki, np. Szynka babuni
- Ogórek konserwowy
- Młody szpinak
- Ser żółty
- Musztarda francuska
- Majonez
- Tortilla
- Łuskany słonecznik
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać trzy łyżeczki
majonezu z trzema łyżeczkami musztardy, tak przygotowanym sosem
pokrywamy całą tortillę. Następnie na posmarowaną tortillę
położyć duży plaster szynki a na brzegu układać
kolejno:szpinak, ser, ogórek. Całość zawinąć i pokroić po
skosie w grubsze plasterki. Polać z wierzchu sosem i posypać
słonecznikiem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz