poniedziałek, 14 października 2013

Przekąski, zakąski

Rozpoczął się już rok akademicki, czyli czas nauki ale i spotkań... Babskich wieczorów czy po prostu wieczorów ze znajomymi, aby poopowiadać o swoich wakacyjnych przygodach i przede wszystkim nadrobić zaległości z trzech miesięcy.;)
Chciałabym dziś podzielić się z Wami moimi trzema przepisami na szybkie przekąski, np. do winka w czasie spotkania ze znajomymi. Moim dziewczynom bardzo smakowało, także mam nadzieję, że i wam przypadną do gustu!


1)Mini kanapki z łososiem

Składniki:
  1. Bagietka
  2. Młody szpinak
  3. Łosoś wędzony
  4. Pomarańcza
  5. Chrzan
  6. Jogurt
  7. masło
  8. słonecznik łuskany


Sposób przygotowania:
    Bagietkę kroimy w małe kromki, smarujemy masłem i układamy kolejno: szpinak oraz łososia. Trzy łyżki jogurtu mieszamy z dwiema łyżkami chrzanu. Na łososia nakładamy przygotowany przez nas sos chrzanowy. Pomarańczę kroimy w plasterki i układamy na wierzch kanapek. Całość można posypać łuskanym słonecznikiem.





2)Nadziane śliwką

Składniki:
  1. Surowa podsuszana szynka, np. szynka parmeńska 
  2. Suszone śliwki
  3. Ser camembert


Sposób przygotowania:
Szynkę Parmeńską kroimy na dwa lub trzy paski w zależności od szerokości szynki. Układamy w środku śliwkę oraz ser camembert, całość zwijamy, przebijamy wykałaczką i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 175 st. Podajemy gorące prosto z piekarnika!




3)Rollsy z tortilli

Składniki:
  1. Duże plastry szynki, np. Szynka babuni
  2. Ogórek konserwowy
  3. Młody szpinak
  4. Ser żółty
  5. Musztarda francuska
  6. Majonez
  7. Tortilla
  8. Łuskany słonecznik

Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszać trzy łyżeczki majonezu z trzema łyżeczkami musztardy, tak przygotowanym sosem pokrywamy całą tortillę. Następnie na posmarowaną tortillę położyć duży plaster szynki a na brzegu układać kolejno:szpinak, ser, ogórek. Całość zawinąć i pokroić po skosie w grubsze plasterki. Polać z wierzchu sosem i posypać słonecznikiem.













Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz