Często możemy się zdziwić jak pyszne jedzenie otrzymamy w najbardziej obskurnej knajpce na ulicy..
Tak samo było w Kuala Lumpur, spędziłam tam dwie noce żeby zwiedzić najciekawsze miejsca, ale także chciałam spróbować tamtejszego jedzenia. Wybrałam knajpę, wyglądającą jak bar sprzed 50 lat, brudna z metalowymi misami gotowego jedzenia, które można było sobie samemu skomponować. W tych metalowych misach były różne gatunki mięs i warzyw, jednym z czynników które przyczyniły się do wyboru tego miejsca był na prawdę duży wybór i możliwość spróbowania kilku potraw na raz! Moim numerem jeden w KL został kurczak w pomarańczach, którego starałam się odtworzyć, a oto przepis:
Kurczak w pomarańczach
Składniki:
Tak samo było w Kuala Lumpur, spędziłam tam dwie noce żeby zwiedzić najciekawsze miejsca, ale także chciałam spróbować tamtejszego jedzenia. Wybrałam knajpę, wyglądającą jak bar sprzed 50 lat, brudna z metalowymi misami gotowego jedzenia, które można było sobie samemu skomponować. W tych metalowych misach były różne gatunki mięs i warzyw, jednym z czynników które przyczyniły się do wyboru tego miejsca był na prawdę duży wybór i możliwość spróbowania kilku potraw na raz! Moim numerem jeden w KL został kurczak w pomarańczach, którego starałam się odtworzyć, a oto przepis:
Kurczak w pomarańczach
Składniki:
- cztery udka z kurczaka
- jedna pomarańcza
- oliwa
- dwa woreczki ryżu
- przyprawy: kurkuma, ostre chilli
- słodki gęsty sos na bazie sosu sojowego, ja swój przywiozłam z Indonezji i nazywa się Kecap Manis Rasa Mantaap
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka smarujemy z obu stron gęstym, słodkim sosem na bazie sosu sojowego i posypujemy ostrym chilli, następnie smażymy je na średnim ogniu z obu stron, tak aby się zarumieniły i układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy sosem, który powstał nam w trakcie smażenia udek i układamy kawałki pokrojonej pomarańczy na udkach i między nimi. Pieczemy w piekarniku przez 45 min w temp. 180st.
Ryż po ugotowaniu smażymy na patelni z dodatkiem kurkumy.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz