wtorek, 14 stycznia 2014

Zapiekanka ziemniaczana

Czasami nie mam pomysłu na obiad, wtedy wyciągam wszystko z lodówki, łączę składniki i próbuję wymyślić COŚ z niczego, tak samo było dzisiaj. W ten oto sposób powstała na prawdę smaczna zapiekanka! Polecam wszystkim, którzy nie mają za dużo czasu na gotowanie, a chcą zjeść coś smacznego i zdrowego.:) Przygotowanie zajęło mi około 30 min.


Składniki:
1. Dwa duże ziemniaki
2. 1/2 cukinii
3. Pół piersi z indyka
4. Mąka
5. Mleko
6. Masło
7. Przyprawy: Zioła prowansalskie, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
8. Czerwone pesto

Sposób przyrządzenia:

Pierś z indyka pokroić w kostkę, obsypać przyprawą: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią a następnie smażyć na oliwie.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i gotować ok 5 min.




Sos beszamelowy:
2 łyżki masła rozpuścić w garnuszku dodać 2 łyżki mąki i szklankę mleka, gotować na małym ogniu i dodać przyprawy do smaku: zioła prowansalskie, sól, pieprz.



Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ugotowane ziemniaki, posmarować je czerwonym pesto. Następną warstwę stanowić będzie usmażony indyk, całość pokryć sosem beszamelowym a na wierzchu ułożyć plasterki cukinii. 




Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz