niedziela, 26 stycznia 2014

Faszerowane pomidory

Specjalnie na życzenie mojej koleżanki, która jest wegetarianką postanowiłam ugotować coś "wege". Będąc szczerą.. dla rasowego mięsożercy jakim jestem, było to nie lada wyzwanie.. Dlatego opcję wegetariańską wzbogaciłam o element mięsny! ;) 
Faszerowane pomidory mogą stanowić wegetariańską przystawkę lub, jak było w moim przypadku dodatek do mięsnego dania.:)


Składniki:
1. Trzy duże pomidory
2. Kasza kuskus
3. Oliwki czarne
4. Czerwona papryka
5. Groszek zielony
6. Kukurydza
7. Ser mozzarella 
8. Papryka pepperoni 
9. Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
10. Bulion warzywny
11. Oliwa z oliwek
.....................................
plus do dania mięsnego:
1. Pierś z kurczaka
2. Przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
3. Sodki sos na bazie sosu sojowego
4. Zielona fasolka
5. Sos: jogurt naturalny +  musztarda francuska

Sposób przygotowania:

Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę, smażymy ją na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w krążki czarne oliwki, kukurydzę oraz groszek, a także, jeśli lubicie pikantne jedzenie, drobno pokrojoną paprykę pepperoni.




Całość smażymy 2-3 minuty i zalewamy 1,5 szklanki bulionu warzywnego.  
Następnie wsypujemy kaszę kuskus i gotujemy ok 5 minut aż napęcznieje, dodajemy przyprawy do smaku. 




Pomidory: Odkroić górę pomidora a wnętrze wydrążyć. Faszerować przygotowanym wcześniej kuskusem z warzywami oraz posypać serem mozzarella, następnie przykryć odkrojoną częścią pomidora i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 175 st.





.............................................................
Pierś z kurczaka pokroić w paski i umieścić na ok 30 min w marynacie ze słodkiego sosu sojowego oraz przyprawie z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. 



Następnie grillować pierś z kurczaka i ułożyć ją na talerzu na sosie z jogurtu i musztardy francuskiej.
Całość można podać z ulubionymi warzywami, ja ugotowałam do tego zieloną fasolkę:)


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz