Specjalnie na życzenie mojej koleżanki, która jest wegetarianką postanowiłam ugotować coś "wege". Będąc szczerą.. dla rasowego mięsożercy jakim jestem, było to nie lada wyzwanie.. Dlatego opcję wegetariańską wzbogaciłam o element mięsny! ;)
Faszerowane pomidory mogą stanowić wegetariańską przystawkę lub, jak było w moim przypadku dodatek do mięsnego dania.:)
Składniki:
1. Trzy duże pomidory
2. Kasza kuskus
3. Oliwki czarne
4. Czerwona papryka
5. Groszek zielony
6. Kukurydza
7. Ser mozzarella
8. Papryka pepperoni
9. Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
10. Bulion warzywny
11. Oliwa z oliwek
.....................................
plus do dania mięsnego:
1. Pierś z kurczaka
2. Przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
3. Sodki sos na bazie sosu sojowego
4. Zielona fasolka
5. Sos: jogurt naturalny + musztarda francuska
5. Sos: jogurt naturalny + musztarda francuska
Sposób przygotowania:
Czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę, smażymy ją na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w krążki czarne oliwki, kukurydzę oraz groszek, a także, jeśli lubicie pikantne jedzenie, drobno pokrojoną paprykę pepperoni.
Całość smażymy 2-3 minuty i zalewamy 1,5 szklanki bulionu warzywnego.
Następnie wsypujemy kaszę kuskus i gotujemy ok 5 minut aż napęcznieje, dodajemy przyprawy do smaku.
Pomidory: Odkroić górę pomidora a wnętrze wydrążyć. Faszerować przygotowanym wcześniej kuskusem z warzywami oraz posypać serem mozzarella, następnie przykryć odkrojoną częścią pomidora i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 175 st.
.............................................................
Pierś z kurczaka pokroić w paski i umieścić na ok 30 min w marynacie ze słodkiego sosu sojowego oraz przyprawie z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Następnie grillować pierś z kurczaka i ułożyć ją na talerzu na sosie z jogurtu i musztardy francuskiej.
Całość można podać z ulubionymi warzywami, ja ugotowałam do tego zieloną fasolkę:)
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz