niedziela, 20 kwietnia 2014

Babeczki z budyniem

Dziś troszkę Świąteczniej... :)
Nieskromnie pisząc... ;P te babeczki uwielbiają wszyscy bez wyjątku!
Czasem mam wrażenie, że wystarczyłyby jedynie one, aby zaspokoić głód moich gości ponieważ, zawsze znikają wszystkie z talerza, niezależnie od ilości i to już na samym początku spotkania. ;)
Tak na prawdę wystarczy przygotować kruche ciasto i zrobić samemu lub użyć gotowego budyniu waniliowego. Nie ma nic prostszego!

Oto wielkanocne babeczki kurczaczki:





Składniki:

Ciasto kruche: 
  1. 300 g mąki pszennej
  2. 2 żółtka
  3. 200 g masła
  4. 100 g cukru


Budyń waniliowy:
  1. 450ml mleka
  2. 1 łyżka masła
  3. 2,5 łyżki cukru
  4. 1/2 opakowania cukru waniliowego
  5. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  6. 2 żółtka

300ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. 
Pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami, dodać do gotującego się mleka i całość gotować około minuty.

Po wyrobieniu, kruche ciasto włożyć na około 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować wałkiem i wycinać kubkiem koła, następnie umieścić w wysmarowanych masłem foremkach i wlać zimny budyń (do połowy wypełnić foremki) 




Piec ok 15-20 minut w temperaturze 180 st.


Wielkanocne babeczki ozdobiłam oddzielnie upieczonymi z tego samego ciasta, kruchymi ciasteczkami, na których namalowałam kurczaczki ;)


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz