Dziś troszkę Świąteczniej... :)
Nieskromnie pisząc... ;P te babeczki uwielbiają wszyscy bez wyjątku!
Czasem mam wrażenie, że wystarczyłyby jedynie one, aby zaspokoić głód moich gości ponieważ, zawsze znikają wszystkie z talerza, niezależnie od ilości i to już na samym początku spotkania. ;)
Tak na prawdę wystarczy przygotować kruche ciasto i zrobić samemu lub użyć gotowego budyniu waniliowego. Nie ma nic prostszego!
Oto wielkanocne babeczki kurczaczki:
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 100 g cukru
Budyń waniliowy:
- 450ml mleka
- 1 łyżka masła
- 2,5 łyżki cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
300ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym.
Pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami, dodać do gotującego się mleka i całość gotować około minuty.
Po wyrobieniu, kruche ciasto włożyć na około 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować wałkiem i wycinać kubkiem koła, następnie umieścić w wysmarowanych masłem foremkach i wlać zimny budyń (do połowy wypełnić foremki)
Piec ok 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Wielkanocne babeczki ozdobiłam oddzielnie upieczonymi z tego samego ciasta, kruchymi ciasteczkami, na których namalowałam kurczaczki ;)
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz