Czas na przepis na tort!
Co roku w maju piekę torty dla najbliższych! Przez ostatnie dwa tygodnie upiekłam aż dwa torty, tak się składa, że urodziny mojej mamy i Sebastiana wypadają dzień po dniu. Całe szczęście te dwie imprezy świętowaliśmy w tym roku w dwa różne weekendy, także mogłam upiec tort dla każdego z osobna :P
Moja przygoda z pieczeniem tortów ma dość zabawny początek... otóż pierwszy tort piekłam cztery lata temu wraz z koleżanką z grupy... był dla asystentów z anatomii :)
Do dziś pamiętam piękny napis widniejący na torcie... "Pan da 3" :D
Tort był pyszny i wszyscy zdaliśmy hah!
Od tego czasu upiekłam już, a może dopiero 5 tortów. Oto przepis na ten "najświeższy z ostatniego weekendu"
Tort truskawkowo-borówkowy
Składniki:
Co roku w maju piekę torty dla najbliższych! Przez ostatnie dwa tygodnie upiekłam aż dwa torty, tak się składa, że urodziny mojej mamy i Sebastiana wypadają dzień po dniu. Całe szczęście te dwie imprezy świętowaliśmy w tym roku w dwa różne weekendy, także mogłam upiec tort dla każdego z osobna :P
Moja przygoda z pieczeniem tortów ma dość zabawny początek... otóż pierwszy tort piekłam cztery lata temu wraz z koleżanką z grupy... był dla asystentów z anatomii :)
Do dziś pamiętam piękny napis widniejący na torcie... "Pan da 3" :D
Tort był pyszny i wszyscy zdaliśmy hah!
Od tego czasu upiekłam już, a może dopiero 5 tortów. Oto przepis na ten "najświeższy z ostatniego weekendu"
Tort truskawkowo-borówkowy
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kakao
- turkawki
- borówki
- masa śmietankowa
- mleko
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. Do tego dodać zmieszaną mąkę ziemniaczaną i pszenną z proszkiem do pieczenia oraz dodać kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na formę do pieczenia. Piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i ostygnięciu biszkoptu, przeciąć go na 3 równe blaty i kolejno smarować masą ( ja tym razem użyłam gotowej masy śmietankowej, którą rozrabia się z mlekiem) i wykładać owoce.
Cały tort posmarować masą i ozdabiać. Do ozdabiania użyłam barwnika spożywczego fioletowego oraz świeżych owoców.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz