piątek, 23 maja 2014

Chłodnik z botwiny

W tak upalne dni, nie ma chyba nic lepszego jak chłodnik!
Tym razem starałam się odzwierciedlić przepis mojej mamy.:) 
Te smaki kojarzą mi się wyłącznie z wakacjami spędzanymi w domu i obiadem na świeżym powietrzu!
Mmmm... chyba się udało! ;)




Składniki:
  1. pęczek młodej botwinki
  2. pęczek koperku
  3. kefir 1 litr
  4. ziemniaki
  5. jajka 2 sztuki
  6. włoszczyzna
  7. udko z kurczaka
  8. kostka rosołowa
  9. ocet
  10. cukier
  11. sól
  12. pieprz

Sposób przygotowania:

Na udku kurczaka i włoszczyźnie ugotować chudy rosół, dodać 2 kostki rosołowe. Po ugotowaniu rosołu usunąć warzywa i mięso, następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz buraki. Jako ostatnie dodawać pokrojone łodygi i liście botwinki. 






Na koniec dodać 2 łyżki octu oraz doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku.
Po wystudzeniu dodać kefir oraz posiekany koperek. 
Podawać mocno schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem.



Smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz