Od kilku dni za oknem piękna pogoda, aż żal byłoby z niej nie skorzystać i nie grillować!;)
Przepis ten powstał wczoraj.. późną nocą kiedy to wymyślałam, co przygotuję na grilla dla znajomych.. Zazwyczaj nie podaję niesprawdzonych dań, dlatego dziś na obiad postanowiłam przygotować piersi z kurczaka w ten sam sposób ;)
Mi bardzo smakowało, ale czy naprawdę jest pyszne? Oceńcie sami! ;)
Składniki:
1. Pierś z kurczaka
2. Pomarańcza
3. Oliwa
4. Sos sojowy z sezamem
5. Miód
6. Makaron gryczany saba
7. Czerwona papryka
8. Zielone pesto
9. Sałata roszponka
10. Słonecznik łuskany
11. Przyprawy: chilli, kurkuma lun szafran
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej przygotować marynatę do kurczaka. Pomarańczę obrać i zblendować, dodać oliwę, sos sojowy z sezamem, miód ok 2 łyżek oraz kurkumę i chilli do smaku. Marynata powinna być słodko pikantna. Piersi z kurczaka pokroić w szerokie paski umieścić w naczyniu i zalać marynatą, następnie wstawić na 24h do lodówki.
Makaron ugotować, czerwoną paprykę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na patelni, następnie dodać ugotowany wcześniej makaron, 2 łyżki zielonego pesto oraz ok 2 łyżki łuskanego słonecznika. Całość wymieszać i smażyć.
Piersi z kurczaka wyjąć z marynaty i nadziewać na patyczki do szaszłyków, następnie grillować.
Na talerzu ułożyć sałatę roszponkę następnie usmażony makaron i na wierzchu kurczaka, całość polać sosem sojowym z sezamem.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz