sobota, 21 września 2013

Indyk w sosie słodko-kwaśnym


W dzisiejszy chłodny, już prawie jesienny dzień postanowiłam wprowadzić troszkę egzotyki do kuchni.. a jak wyszło? Oceńcie sami!;)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest daniem kuchni chińskiej, które można zjeść w każdym zakątku świata. Z sosem słodko-kwaśnym można podawać zarówno kurczaka, indyka, owoce morza jak i ryby. Tym razem przygotowałam piersi z indyka i postanowiłam podać całe danie w ananasie, tak właśnie podawany był na rajskim Krabi...
Zazwyczaj szłam na łatwiznę i kupowałam gotowy sos ze słoiczka, tym razem postanowiłam zrobić go sama! Jak się okazało, nie jest to tak bardzo pracochłonne jak myślałam, a sos jest sto razy lepszy niż gotowy, także już na dobre pożegnałam się z kupnym sosem!



Składniki:
  1. Pierś z indyka
  2. Duża papryka lub dwie małe
  3. Pół cukini
  4. Duża marchewka
  5. Ananas
  6. Cebulka konserwowa 1/3szklanki
  7. Pędy bambusa 1/2 szklanki
  8. Szklanka soku z ananasa
  9. Ryż
  10. Cukier trzcinowy 2 łyżki
  11. Przecier pomidorowy 2 łyżki
  12. Ocet winny 2 łyżki
  13. Sos sojowy
  14. Mąka ziemniaczana 1 łyżka stołowa rozrobiona z wodą
  15. Przyprawy (sól, pieprz, czerwona słodka papryka, papryka chili)

Sposób przygotowania:
1)Przygotowanie warzyw i owoców:
Marchewkę pokroić w słupki, paprykę, cukinię i ananasa (ok 4-5 krążków) pokroić w kostkę. Pędy bambusa oraz cebulkę konserwową odsączyć z zalewy.






2)Sos słodko-kwaśny:
Na patelni skarmelizować trzy łyżki cukru trzcinowego, zalać sokiem z ananasa, dodać dwie łyżeczki przecieru pomidorowego i dwie łyżki octu winnego. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać marchewkę, paprykę, cukinię i dusić na małym ogniu, tak aby warzywa nie stały się zbyt miękkie. Na koniec dodać ananasa, pędy bambusa i cebulkę konserwową. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą.





3)Mięso:
Pierś z indyka kroimy w duże prostokąty zalewamy ok łyżką sosu sojowego, doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem oraz papryką chili. Odstawiamy w zalewie na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy na patelni do otrzymania złocistego koloru. Mięso po usmażeniu dodajemy do sosu.





Sposób podania:
Jeśli chcemy podać danie w ananasie musimy wcześniej dokładnie go wydrążyć, a sos wraz z mięsem wymieszać z ryżem. Następnie zapełnić ananasa przygotowaną potrawą i gotowe!








Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz