wtorek, 24 września 2013

Polish-English breakfast

Jajecznica a'la Pizza

Korzystając z okazji, że właśnie odwiedzam mojego brata w Anglii postanowiliśmy przygotować coś razem!:)  
Przepis, którym chcę się z Wami  podzielić  wymyśliła dawno temu moja mama. Za każdym razem gdy ją przyrządzam przypomina mi się niedzielne śniadanie, kiedy jeszcze jako małe brzdące razem z bratem siedzieliśmy przy stole w kuchni i z niecierpliwością czekaliśmy na przepyszną 'pizzę jajcówe'!;) 
Z czasem  mama nauczyła przyrządzać takie śniadanko mojego brata, a później on przekazał przepis mi. Wielu moich znajomych uwielbia ją tak samo jak ja, dlatego mam nadzieję, że i Wam przypadnie ona do gustu!





Poniższy przepis to śniadanko dla czterech osób. Do jego przyrządzenia potrzebna jest głębsza patelnia.

Składniki:
1. Jajka 8 sztuk
2. Kiełbasa 1 duża lub 1,5 małej
3. Duży pomidor
4. Pół puszki zielonego groszku konserwowego
5. Żółty ser do starcia ok 1/2 średniej kostki
6. Przyprawa do pizzy 
7. Sól, pieprz
8. Łyżka oleju lub masło do smażenia 








Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na patelni (ok minuty).




Następnie zmniejszyć ogień i wbić jajka, dodać groszek, posypać całość przyprawa do pizzy, doprawi solą i pieprzem. 




Pomidora zalać wrzącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i rozłożyć na jajku, następnie pokryć wszystko serem i raz jeszcze posypać przyprawą do pizzy. 


Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 30 min, aż jajko całkowicie się zetnie. Pizze zdjąć z patelni, pokroić na 4 części lub więcej mniejszych, np dla dzieci i podawać z ketchupem:) 








Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz