Poznawanie innego kraju, jego kultury, ludzi wszystkie nowe smaki,kształty, kolory zapachy zainspirowały mnie do stworzenia tego bloga.
Postaram się jak najczęściej dzielić się z Wami pomysłami na pyszne potrawy, nie tylko poznane przeze mnie w innych krajach, ale także te najstarsze, tradycyjne, które babcia przekazała mojej mamie a Ona mi.
Długo zastanawiałam się nad zakładaniem tego bloga, pierwsza myśl pojawiła się dwa lata temu po powrocie z wakacji od mojej rodziny z Kanady, gdzie ciocia wtajemniczyła mnie w sekrety swojej kuchni...
Dziękuję wszystkim bliskim za inspirację i mam nadzieję, że wyjdzie z tego coś pysznego!
No to do dzieła! :)
Bangkok!
Na ulicach Bangkoku można zjeść dosłownie WSZYSTKO poczynając od robactwa, skorpionów, przepysznych świeżych owoców morza kończąc na drobiu;) Wózki z jedzeniem pojawiają się nad samym ranem i zamykane są późną nocą. Najbardziej popularną potrawą jest Pad Thai, jest to makaron ryżowy smażony z jajkiem z dodatkiem warzyw podawany z krewetkami bądź kurczakiem. Duża porcja makaronu z krewetkami w przeliczeniu na złotówki nie przekracza 5 zł ;)
Tajlandia to zdecydowanie mój numer jeden jeśli chodzi o jedzenie, jest pyszne, tanie i świeże! Codziennie można jeść coś nowego i wydaje mi się, że można by tak przez cały rok;)
Moje podniebienie i serce skradł jednak makaron z krewetkami w sosie pomidorowym, można było kupić go zarówno w mniejszych jak i większych restauracjach, gdzie ceny są wyższe, lecz wciąż wielki talerz makaronu z krewetkami (który mi samej było ciężko zjeść) kosztował 12 zł.
Dlatego to właśnie tym przepisem zacznę swojego bloga:)
Składniki:
1. Makaron kolanka
2. Świeże gotowane krewetki 0,5kg lub mrożone
3. Zielona/czerwona papryka
4. Cebula
5. Pomidory w puszce
6. Jajo
7. Śmietanka 18stka
8. Limonka
9. Czosnek
10.Papryka chilli
11.Przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Krewetki (obrane lub w całości) podsmażamy z czosnkiem i sokiem z limonki.
Sos: smażymy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy pomidory z puszki. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chilli, łyżkę-dwie słodkiej śmietanki, całość doprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Na koniec wrzucamy krewetki.
Makaron podsmażamy na patelni z jajkiem. Łączymy makaron z sosem i podajemy!
Smacznego!:)
Bangkok!
Na ulicach Bangkoku można zjeść dosłownie WSZYSTKO poczynając od robactwa, skorpionów, przepysznych świeżych owoców morza kończąc na drobiu;) Wózki z jedzeniem pojawiają się nad samym ranem i zamykane są późną nocą. Najbardziej popularną potrawą jest Pad Thai, jest to makaron ryżowy smażony z jajkiem z dodatkiem warzyw podawany z krewetkami bądź kurczakiem. Duża porcja makaronu z krewetkami w przeliczeniu na złotówki nie przekracza 5 zł ;)
Tajlandia to zdecydowanie mój numer jeden jeśli chodzi o jedzenie, jest pyszne, tanie i świeże! Codziennie można jeść coś nowego i wydaje mi się, że można by tak przez cały rok;)
Moje podniebienie i serce skradł jednak makaron z krewetkami w sosie pomidorowym, można było kupić go zarówno w mniejszych jak i większych restauracjach, gdzie ceny są wyższe, lecz wciąż wielki talerz makaronu z krewetkami (który mi samej było ciężko zjeść) kosztował 12 zł.
Dlatego to właśnie tym przepisem zacznę swojego bloga:)
Składniki:
1. Makaron kolanka
2. Świeże gotowane krewetki 0,5kg lub mrożone
3. Zielona/czerwona papryka
4. Cebula
5. Pomidory w puszce
6. Jajo
7. Śmietanka 18stka
8. Limonka
9. Czosnek
10.Papryka chilli
11.Przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Krewetki (obrane lub w całości) podsmażamy z czosnkiem i sokiem z limonki.
Sos: smażymy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy pomidory z puszki. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chilli, łyżkę-dwie słodkiej śmietanki, całość doprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą. Na koniec wrzucamy krewetki.
Makaron podsmażamy na patelni z jajkiem. Łączymy makaron z sosem i podajemy!
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz