Nie wiem czy już wspominałam o tym, że u mnie w domu każdy członek rodziny gotuje przepysznie!
Od zawsze moim największym problemem było odpowiedzenie na pytanie: "lepiej gotuje tata czy mama?" i nie umiem na nie odpowiedzieć do dzisiaj..;)
Gdy przyjeżdżam na weekend lub święta do domu, zdarza mi się ugotować coś razem z rodzicami, tym razem przepis mojej mamy na faszerowane pieczarki i papryki.
Odkąd pamiętam codziennie przygotowywane obiady przez moją mamę były w tak dużych porcjach, że spokojnie mogłaby przyjąć jeszcze kilku gości ;) Dlatego i ten przepis nadaje się na minimum dwa obiady!

Składniki:
- Dziewięć dużych pieczarek
- 1 cebula
- 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- garść szczypiorku
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (kamis),naturalna przyprawa do kurczaka (pikantna z pieprzem cayenne)
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Obcinamy trzonki pieczarkom i koimy w kosteczkę, do tego kroimy jedną małą cebulę również w kosteczkę i wszystko razem smażymy.
Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko oraz usmażone pieczarki z cebulą (oczywiście jak już wystygną) dodajemy szczypiorek i doprawiamy przyprawami.
Tak przygotowanym farszem, faszerujemy kapelusze pieczarek. W miseczce mieszamy bułkę tartą z przyprawą do kurczaka (pikantna z pieprzem cayenne). W przygotowanej panierce obtaczamy nafaszerowane pieczarki.
Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Na kilka minut przed wyjęciem pieczarek z piekarnika, można je posypać startym serem mozzarella.
2)Faszerowane papryki
Składniki:
- 4 podłużne papryki
- woreczek ryżu
- dwa jajka
- 0,5 mięsa mielonego wieprzowo-wolowego
- 1 cebula
- garść natki pietruszki
- kilka liści mięty
- Przyprawy: sól pieprz
Sposób przygotowania:
Obcinamy ogonki paprykom i wycinamy gniazda. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, w tym czasie gotujemy też ryż. Następnie wrzucamy do miski mięso mielone, dwa jajka, ryż, usmażoną cebulę oraz doprawiamy do smaku.
Siekamy drobno garść natki pietruszki i kilka liści mięty i dodajemy do farszu.
Tak przygotowanym farszem, faszerujemy papryki.
Papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem pomidorowo-bazyliowym (przepis poniżej) i pieczemy ok 45 minut w temperaturze ok 180 st.
Moja mama ma zawsze gotowe, (już wcześniej przygotowane przez siebie) różnego rodzaju sosy, które następnie zagotowuje w słoikach i przechowuje. Jest to świetny pomysł, który warto wykorzystać u siebie w domu, łatwiej jest raz zrobić cały garnek sosu, niżeli robić go za każdym razem do obiadu;) Oto jeden z przepisów na pyszny sos, który wykorzystałyśmy do tego dania.
Sos pomidorowo-bazyliowy:
Składniki:
- dwie garści bazylii
- 5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki pepperoni
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Dwie garści bazylii, czosnek oraz paprykę pepperoni drobno siekamy, pomidory kroimy w kostkę. Wszystko gotujemy w garnku, aż do rozgotowania pomidorów, dodajemy przyprawy i po ostygnięciu używamy blendera do utworzenia gładkiego sosu.
Do tego przygotowałyśmy ugotowane ziemniaki w mundurkach podsmażane na maśle z ziołami.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz