piątek, 7 lutego 2014

Faszerowane pieczarki i papryki

Nie wiem czy już wspominałam o tym, że u mnie w domu każdy członek rodziny gotuje przepysznie! 
Od zawsze moim największym problemem było odpowiedzenie na pytanie: "lepiej gotuje tata czy mama?" i nie umiem na nie odpowiedzieć do dzisiaj..;)
Gdy przyjeżdżam na weekend lub święta do domu, zdarza mi się ugotować coś razem z rodzicami, tym razem przepis mojej mamy na faszerowane pieczarki i papryki.
Odkąd pamiętam codziennie przygotowywane obiady przez moją mamę były w tak dużych porcjach, że spokojnie mogłaby przyjąć jeszcze kilku gości ;) Dlatego i ten przepis nadaje się na minimum dwa obiady!


1)Faszerowane pieczarki

Składniki:
  1. Dziewięć dużych pieczarek
  2. 1 cebula
  3. 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  4. garść szczypiorku
  5. 1 jajko
  6. przyprawy: sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (kamis),naturalna przyprawa do  kurczaka (pikantna z pieprzem cayenne)
  7. bułka tarta

Sposób przygotowania:

Obcinamy trzonki pieczarkom i koimy w kosteczkę, do tego kroimy jedną małą cebulę również w kosteczkę i wszystko razem smażymy.









Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko oraz usmażone pieczarki z cebulą (oczywiście jak już wystygną) dodajemy szczypiorek i doprawiamy przyprawami.








Tak przygotowanym farszem, faszerujemy kapelusze pieczarek. W miseczce mieszamy bułkę tartą z przyprawą do  kurczaka (pikantna z pieprzem cayenne). W przygotowanej panierce obtaczamy nafaszerowane pieczarki. 







Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Na kilka minut przed wyjęciem pieczarek z piekarnika, można je posypać startym serem mozzarella. 

2)Faszerowane papryki

Składniki:
  1. 4 podłużne papryki
  2. woreczek ryżu
  3. dwa jajka
  4. 0,5 mięsa mielonego wieprzowo-wolowego
  5. 1 cebula
  6. garść natki pietruszki
  7. kilka liści mięty
  8. Przyprawy: sól pieprz

Sposób przygotowania:

Obcinamy ogonki paprykom i wycinamy gniazda. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, w tym czasie gotujemy też ryż. Następnie wrzucamy do miski mięso mielone, dwa jajka, ryż, usmażoną cebulę oraz doprawiamy do smaku.



Siekamy drobno garść natki pietruszki i kilka liści mięty i dodajemy do farszu.







Tak przygotowanym farszem, faszerujemy papryki.
Papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem pomidorowo-bazyliowym (przepis poniżej) i pieczemy ok 45 minut w temperaturze ok 180 st.





Moja mama ma zawsze gotowe, (już wcześniej przygotowane przez siebie) różnego rodzaju sosy, które następnie zagotowuje w słoikach i przechowuje. Jest to świetny pomysł, który warto wykorzystać u siebie w domu, łatwiej jest raz zrobić cały garnek sosu, niżeli robić go za każdym razem do obiadu;) Oto jeden z przepisów na pyszny sos, który wykorzystałyśmy do tego dania. 

Sos pomidorowo-bazyliowy:

Składniki:
  1. dwie garści bazylii
  2. 5 pomidorów
  3. 2 ząbki czosnku
  4. pół papryki pepperoni
  5. przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:

Dwie garści bazylii, czosnek oraz paprykę pepperoni drobno siekamy, pomidory kroimy w kostkę. Wszystko gotujemy w garnku, aż do rozgotowania pomidorów, dodajemy przyprawy i po ostygnięciu używamy blendera do utworzenia gładkiego sosu.












Do tego przygotowałyśmy ugotowane ziemniaki w mundurkach podsmażane na maśle z ziołami.






Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz