piątek, 21 lutego 2014

Łosoś w cieście francuskim

Ostatnio polubiłam pieczenie różnego rodzaju dań, przekąsek z ciastem francuskim. Może nie jest to najzdrowsze i najbardziej dietetyczne jedzenie, ale ja je lubię i nie mam zamiaru sobie niczego żałować :P Łososia w cieście francuskim robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni, bo wyszedł na prawdę smaczny! Ale mam nadzieję, że to ocenicie sami! :)


Składniki:

1. Filet z łososia
2. Ciasto francuskie
3. Cytryna
4. Czosnek
5. 1/3 czerwonej papryki
6. 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
7. Kilka łodyg kopru
8. Jajko
9. Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z łososia oddzielić od skóry, skropić cytryną, posypać solą i pieprzem.




Filet z łososia oddzielić od skóry, skropić cytryną, posypać solą i pieprzem.
Do miseczki wycisnąć sok z 1/2 cytryny, dodać serek topiony, posiekany koperek oraz ząbek czosnku i wszystko połączyć w jednolitą masę.




Łososia położyć na prostokącie z ciasta francuskiego, na łososiu kolejno układać: wcześniej przygotowaną masę z serka topionego oraz posiekaną w kostkę czerwoną paprykę. Całość zawinąć w ciasto francuskie, poprzecinać w kilku miejscach i wysmarować roztrzepanym jajkiem.
Łososia piec w piekarniku ok 40 minut w 180 st. 






Do łososia przygotowałam kaszę kuskus cytrynowo-koperkową


Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz