sobota, 28 czerwca 2014

Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami

Wakacje już się zaczęły, a co za tym idzie... większość osób stara się odżywiać zdrowiej niż zwykle;) Nie jest to związane wyłącznie z chęcią szybkiego zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, ale przede wszystkim z większą ilością wolnego czasu.. 
W mojej kuchni już jakiś czas temu zawitały razowe makarony, mam nadzieję, że uda mi się przekonać jeszcze kilka osób do ich wyższości nad tradycyjnymi pszennymi!;)
Tak na prawdę przygotowanie zdrowego posiłku nie zawsze musi wymagać poświęcenia większej ilości czasu! 
A oto dowód na bardzo szybki i bardzo zdrowy posiłek!




Składniki:
  1. pierś z kurczaka
  2. pomidorki koktajlowe
  3. zielone szparagi
  4. czerwone pesto
  5. makaron żytni razowy
  6. pikantna oliwa pepperoni
  7. sos sojowy
  8. przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Szparagi pokroić na ok 4 części każdą (jeśli są lekko zdrewniałe na końcach, obrać je lub odkroić) i następnie smażyć na pikantnej oliwie. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę zamarynować w sosie sojowym, papryce ostrej i słodkiej i dodać do szparagów, dalej smażyć razem.





Dodać pomidorki koktajlowe oraz 3 łyżki pesto. Do całości dodać ugotowany makaron i przez chwilę smażyć razem na patelni, tak aby pesto równomiernie pokryło makaron.




Smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz