Najlepsze sajgonki na świecie robi mój tata!
I nie piszę tego dlatego, że dziś jest dzień taty! Po prostu moi rodzice gotują najsmaczniej i już, niezależnie od świąt ;P
A sajgonki taty to mistrzostwo świata! :))))
To właśnie ten przepis i jego sajgonki królują w naszym domu od lat!
.. przed kilkoma laty pobiłam razem z nim pewien rekord....
zjedliśmy po 15 sajgonek (na głowę!) jednego wieczoru!
Zapewniam Was, że jeśli wypróbujecie sajgonki z tego przepisu, chętnie zmierzycie się ze znajomymi w nie jednych zawodach, kto więcej ich zje!;)
PS
Wszystkiego najlepszego Tatuś z okazji Twojego Święta! :*
Składniki:
I nie piszę tego dlatego, że dziś jest dzień taty! Po prostu moi rodzice gotują najsmaczniej i już, niezależnie od świąt ;P
A sajgonki taty to mistrzostwo świata! :))))
To właśnie ten przepis i jego sajgonki królują w naszym domu od lat!
.. przed kilkoma laty pobiłam razem z nim pewien rekord....
zjedliśmy po 15 sajgonek (na głowę!) jednego wieczoru!
Zapewniam Was, że jeśli wypróbujecie sajgonki z tego przepisu, chętnie zmierzycie się ze znajomymi w nie jednych zawodach, kto więcej ich zje!;)
PS
Wszystkiego najlepszego Tatuś z okazji Twojego Święta! :*
Składniki:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe 500g
- makaron ryżowy 200g
- grzyby Mun 50g
- dwa opakowania papieru ryżowego
- 2 marchewki
- papryka pepperoni
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, curry
- Słodko-pikantny sos chili
Sposób przygotowania:
Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki, z papryki usunąć ziarenka i pokroić w drobną kosteczkę (ja użyłam połowę zielonej i połowę czerwonej papryki pepperoni).
Makaron ryżowy pokruszyć i zalać wrzącą wodą i poczekać aż zmięknie, następnie grzybki mun wrzucić do naczynia, zalać gorącą wodą i wstawić do kuchenki mikrofalowej na kilka minut aż również zmiękną (uważajcie, bo łatwo kipią). Gdy już będą miękkie pokroić je w paseczki.
Do miski wrzucić mięso mielone i kolejno, grzybki mun, makaron ryżowy, pokrojoną marchewkę i paprykę dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać dużo curry i doprawić solą i pieprzem.
Należy przygotować sobie talerzyk z ciepłą wodą w którym wcześniej będzie się namaczać papier ryżowy aby formować sajgonki. Tak przygotowany farsz wykładać na papier ryżowy i zawijać.
Następnie smażyć sajgonki na głębokim oleju na patelni, tak aby zarumieniły się z obu stron.
Najlepiej podawać gorące, świeżo usmażone z sosem słodko-pikantny chili. Chociaż na zimno są równie pyszne! (o ile zostaną;))
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz