niedziela, 22 czerwca 2014

Sajgonki

Najlepsze sajgonki na świecie robi mój tata!
I nie piszę tego dlatego, że dziś jest dzień taty! Po prostu moi rodzice gotują najsmaczniej i już, niezależnie od świąt ;P
A sajgonki taty to mistrzostwo świata! :))))
To właśnie ten przepis i jego sajgonki królują w naszym domu od lat!


.. przed kilkoma laty pobiłam razem z nim pewien rekord.... 

                                                zjedliśmy po 15 sajgonek (na głowę!) jednego wieczoru!


Zapewniam Was, że jeśli wypróbujecie sajgonki z  tego przepisu, chętnie zmierzycie się ze znajomymi  w nie jednych zawodach, kto więcej ich zje!;)

PS
Wszystkiego najlepszego Tatuś z okazji Twojego Święta! :*





Składniki:

  1. Mięso mielone wieprzowo-wołowe 500g
  2. makaron ryżowy 200g
  3. grzyby Mun 50g
  4. dwa opakowania papieru ryżowego
  5. 2 marchewki
  6. papryka pepperoni
  7. jajko
  8. przyprawy: sól, pieprz, curry
  9. Słodko-pikantny sos chili


Sposób przygotowania:

Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki, z papryki usunąć ziarenka i pokroić w drobną kosteczkę (ja użyłam połowę zielonej i połowę czerwonej papryki pepperoni).




Makaron ryżowy pokruszyć i zalać wrzącą wodą i poczekać aż zmięknie, następnie grzybki mun wrzucić do naczynia, zalać gorącą wodą i wstawić do kuchenki mikrofalowej na kilka minut aż również zmiękną (uważajcie, bo łatwo kipią). Gdy już będą miękkie pokroić je w paseczki.






Do miski wrzucić mięso mielone i kolejno, grzybki mun, makaron ryżowy, pokrojoną marchewkę i paprykę dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać dużo curry i doprawić solą i pieprzem.







Należy przygotować sobie talerzyk z ciepłą wodą w którym wcześniej będzie się namaczać papier ryżowy aby formować sajgonki. Tak przygotowany farsz wykładać na papier ryżowy i zawijać.









Następnie smażyć sajgonki na głębokim oleju na patelni, tak aby zarumieniły się z obu stron.
Najlepiej podawać gorące, świeżo usmażone z sosem słodko-pikantny chili. Chociaż na zimno są równie pyszne! (o ile zostaną;))





Smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz