poniedziałek, 30 czerwca 2014

Piersi z kaczki z czerwoną porzeczką

I kolejne pyszności z przepisu mojego taty!;)
Bardzo lubię próbować piersi z kaczki w różnej postaci,
(stąd jest to najczęściej wybierana przeze mnie potrawa w restauracjach) 
jednak to właśnie ten sposób przyrządzania jej, zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu! 
Może dlatego, że robi ją mój tata, nie wiem;)
Z resztą.. spróbujcie sami!;)



Składniki:
  1. piersi z kaczki
  2. ziemniaki
  3. szparagi białe
  4. miód
  5. sos holenderski
  6. świeża czerwona porzeczka
  7. konfitura z czerwonej porzeczki/ żurawiny/ borówki
Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka ponacinać od strony skóry tak aby przeciąć całą skórę ale nie przeciąć mięsa.
Następnie marynować je w dużej ilości majeranku z dodatkiem soli i pieprzu.


Tak przygotowane piersi smażyć na patelni bez tłuszczu (wytopi się nam ze skóry) ok 5 min z każdej strony.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać miodem, piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Jeśli chcemy, żeby skórka była chrupiąca nie używamy worka do pieczenia.




Ziemniaki kroimy w paseczki i wrzucamy do frytkownicy, na koniec posypujemy solą i pieprzem.
Szparagi obieramy i gotujemy aż będą miękkie. 




Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika i jak to mówi mój Tata: trzy minuty musi pooddychać, dopiero kroimy w plasterki. :P Całość układamy na talerzu, szparagi polewamy sosem holenderskim, a do kaczki jako dodatek dodajemy konfiturę z owoców i świeże porzeczki.



Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz