niedziela, 15 czerwca 2014

Tajska zupa z krewetkami i łososiem

Wracając wspomnieniami do moich najwspanialszych wakacji, postanowiłam urządzić moim rodzicom azjatycki weekend! :) 
Korzystając z okazji, że w Lidlu organizowane są orientalne tygodnie, zaopatrzyłam swoją kuchnie w tajskie przysmaki. A oto efekty...:)



Składniki:
  1. mleczko kokosowe
  2. zielona pasta curry (jest to najostrzejsze curry, także jeśli ktoś nie lubi zbyt ostrych potraw polecam żółte lub czerwone:)
  3. krewetki
  4. świeży łosoś
  5. 1 papryka pepperoni 
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 2 kostki bulionu drobiowy
  8. trawa cytrynowa
  9. 1 limonka
  10. 1 jajko
  11. mleko
  12. olej arachidowy 
  13. szczypiorek

Sposób przygotowania:

Z papryczki usunąć ziarenka i pokroić w drobną kosteczkę, ząbki czosnku również drobno posiekać. 



Następnie w garnku na dnie rozgrzać niewielką ilość oleju arachidowego i smażyć czosnek wraz z papryką. 



Dodać pokrojoną trawę cytrynową i całość zalać bulionem drobiowym. 



Kolejno dodać 400ml mleczka kokosowego i 3 łyżki pasty curry ( ilość pasty zależy od tego jak bardzo pikantne i aromatyczne potrawy lubicie, ja dodałam 3 na prawdę duże łyżki pasty i zupa wyszła pikantna). 




Do tak przygotowanej zupy wrzucamy miseczkę krewetek oraz pokrojonego w kostkę łososia, gotujemy ok 7minut.





Na patelni smażymy omlet z jednego jajka i odrobiny mleka, następnie zwijamy omlet i kroimy jak makaron.







Zupę rozlewamy do miseczek, do każdej porcji dodajemy pokrojony omlet oraz kawałki limonki i posypujemy szczypiorkiem.





Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz