Wracając wspomnieniami do moich najwspanialszych wakacji, postanowiłam urządzić moim rodzicom azjatycki weekend! :)
Korzystając z okazji, że w Lidlu organizowane są orientalne tygodnie, zaopatrzyłam swoją kuchnie w tajskie przysmaki. A oto efekty...:)
Składniki:
- mleczko kokosowe
- zielona pasta curry (jest to najostrzejsze curry, także jeśli ktoś nie lubi zbyt ostrych potraw polecam żółte lub czerwone:)
- krewetki
- świeży łosoś
- 1 papryka pepperoni
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki bulionu drobiowy
- trawa cytrynowa
- 1 limonka
- 1 jajko
- mleko
- olej arachidowy
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Z papryczki usunąć ziarenka i pokroić w drobną kosteczkę, ząbki czosnku również drobno posiekać.
Następnie w garnku na dnie rozgrzać niewielką ilość oleju arachidowego i smażyć czosnek wraz z papryką.
Dodać pokrojoną trawę cytrynową i całość zalać bulionem drobiowym.
Kolejno dodać 400ml mleczka kokosowego i 3 łyżki pasty curry ( ilość pasty zależy od tego jak bardzo pikantne i aromatyczne potrawy lubicie, ja dodałam 3 na prawdę duże łyżki pasty i zupa wyszła pikantna).
Do tak przygotowanej zupy wrzucamy miseczkę krewetek oraz pokrojonego w kostkę łososia, gotujemy ok 7minut.
Na patelni smażymy omlet z jednego jajka i odrobiny mleka, następnie zwijamy omlet i kroimy jak makaron.
Zupę rozlewamy do miseczek, do każdej porcji dodajemy pokrojony omlet oraz kawałki limonki i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz