Frittata to chyba jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję bardzo często w upalne dni.
Dlatego, że jest lekka, szybko się ją robi i można użyć do niej wszystkiego czego się tylko zapragnie albo...
tego co akurat ma się w lodówce. ;)
Składniki:
Dlatego, że jest lekka, szybko się ją robi i można użyć do niej wszystkiego czego się tylko zapragnie albo...
tego co akurat ma się w lodówce. ;)
Składniki:
- 8 jajek (ilość jajek zależy od wielkości formy do tarty jaką macie)
- piersi z kurczaka
- brokuł
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 sera pleśniowego Camembert
- 1/2 czerwonej papryki
- pikantna oliwa
- przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i zamarynować w pikantnej oliwie, przyprawie z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, doprawić solą i pieprzem. Następnie usmażyć je na patelni i odstawić do ostygnięcia. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół, brokuł w drobne różyczki, paprykę i ser pleśniowy w kostkę. Jajka dobrze wymieszać (można dodać do nich kilka łyżek płatków owsianych), wylać na formę i układać poszczególne składniki.
Całość doprawić solą i pieprzem a następnie zapiekać ok 15 minut w piekarniku nagrzanym na 170 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz