Nigdy nie byłam w Meksyku, ale jak już pewnie zauważyliście kocham meksykańskie, pikantne dania. Mam nadzieję, że będzie mi jeszcze kiedyś dane spróbować ich, przygotowywanych przez prawdziwych meksykańskich kucharzy;) Czas na kolejny meksykański przepis na moim blogu!
Zawsze kupowałam gotowe tortille, lecz tym razem spróbowałam zrobić je sama! Początkowo chciałam zrobić je z razowej mąki żytniej z ziarnami ale niestety mąka ta nie chciała ze mną współpracować... Także wróciłam do pszennej, z którą pracowało się bardzo szybko, przyjemnie i z zaskakująco dobrymi efektami! Usmażyłam pyszne tortille ze słonecznikiem!
Składniki:
Zawsze kupowałam gotowe tortille, lecz tym razem spróbowałam zrobić je sama! Początkowo chciałam zrobić je z razowej mąki żytniej z ziarnami ale niestety mąka ta nie chciała ze mną współpracować... Także wróciłam do pszennej, z którą pracowało się bardzo szybko, przyjemnie i z zaskakująco dobrymi efektami! Usmażyłam pyszne tortille ze słonecznikiem!
Składniki:
- Mięso mielone z indyka
- Pomidory w puszce
- Kukurydza konserwowa
- Czerwona fasola
- Mąka pszenna
- Słonecznik
- Ser żółty do starcia
- Przyprawy: chili con carne, czerwona ostra papryka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso smażymy na patelni z dodatkiem przypraw, tak aby było pikantne.
Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki, czerwoną fasolę oraz kukurydzę.
Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i smażymy aż sos zgęstnieje.
Do przygotowania tortilli (4 sztuki) potrzebujemy 2 szklanek mąki oraz 3/4 szklanki wody, do tego dodajemy garść ulubionych ziaren, ja dodałam słonecznika oraz szczyptę soli. Całość wyrobić i podzielić na 4 części, następnie rozwałkować na cienkie placki i smażyć na patelni bez tłuszczu z każdej strony ok 3 minuty, tak aby nam się zarumieniły.
Na każdy placek tortilli nakładać farsz, posypać go odrobiną sera i zgiąć na pół. Jeśli macie grill kontaktowy można je jeszcze po złożeniu delikatnie zgrillować.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz