środa, 23 lipca 2014

Grillowany kurczak w sezamie

Nawiązując do wydarzeń sprzed kilku tygodni.. wciąż jestem bardzo podekscytowana, ponieważ pierwszy raz w życiu wygrałam jakąkolwiek nagrodę. 
Fakt! Nigdy nie brałam udziału w żadnych konkursach! Ale strasznie cieszę się, że moja ostatnia potrawa z grilla spodobała się komisji Lidla i otrzymałam przewspaniałe przyprawy i dodatki, które na pewno nie raz będę wykorzystywać do tworzenia swoich dań, no i grill! 
Jest to bardzo motywujące i z jeszcze większą chęcią siadam w kuchni i wymyślam co rusz nowe potrawy! Tym razem przygotowałam kurczaka w podobny sposób, również podawany na patyku (tak jak w Tajlandii i Indonezji) lecz tym razem owinęłam go w szynkę parmeńską, dodałam nieco innych przypraw i sezamu. Do całości przygotowałam ziemniaczki z tzatzikami oraz kalafiora. Moim rodzicom bardzo smakował obiadek, także mam nadzieję, że i Wy skorzystacie z tego przepisu i podzielicie się ze mną swoją opinią! :)


                                 

Składniki:

  1. piersi z kurczaka
  2. ziemniaki
  3. ogórek zielony
  4. kalafior
  5. czosnek
  6. jogurt naturalny
  7. szynka parmeńska lub każda inna podsuszana surowa szynka
  8. sezam
  9. pikantna oliwa
  10. miód
  11. masło
  12. przyprawy: chili con carne, chilli, kurkuma, przyprawa do ziemniaków, zioła prowansalskie, sól, pieprz 
Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka kroimy w długie paseczki, następnie marynujemy je w pikantnej oliwie, dodajemy 2-3 łyżki miodu, chili con carne, chilli oraz kurkumę. Zostawiamy je na minimum 30 minut aby nabrały smaku marynaty.
Następnie obtaczamy je w sezamie, obwijamy szynką parmeńską (przekrojoną wcześniej na pół, żeby były cieńsze plasterki) i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Tak przygotowane piersi z kurczaka grillujemy, przy użyciu grilla kontaktowego około 5-7 minut.








Ziemniaki obieramy, kroimy na pół, układamy na folii aluminiowej dodajemy odrobinę masła aby nam się nie przykleiły do folii, posypujemy solą, przyprawą do ziemniaków i ziołami prowansalskimi. Zawijamy je w folię i pieczemy ok 30 minut  w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.




Ogórka zielonego obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy posiekane 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu naturalnego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kalafiora kroimy w duże różyczki i gotujemy aż będzie miękki.
Po upieczeniu ziemniaczków odwijamy folię i nakładamy na nie ok 2 łyżek tzatzików.



Tak przygotowane składniki nakładamy na talerz: ziemniaczki w folii z tzatzikami, grillowanego kurczaka oraz ugotowanego kalafiora. Dodatkowo można podać słodki sos chilli do kurczaka.
Oczywiście zarówno kurczaka jak i ziemniaczki można przygotować na grillu! :)




Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz