środa, 30 lipca 2014

Cataplana

Blog ten powstał z myślą aby tworzyć potrawy, których zasmakowałam w różnych zakątkach świata, ale także te, których nauczyłam się od moich najbliższych. Tym razem nadszedł czas na przepis, na potrawę rodem z Portugalii! Spędziłam tam niespełna tydzień, lecz czas ten wystarczył abym odnowiła swą miłość do owoców morza i w końcu pokochała ryby! Chyba przez całe życie nie zjadłam tylu (a do tego tak smacznych) ryb jak w Portugalii! 
Portugalska kuchnia słynie przede wszystkim z ryb i owoców morza.. 
Do najpopularniejszych potraw należą suszony dorsz, pieczone sardynki oraz cataplana. 
Już na samym wejściu we wszystkich restauracjach znajdują się zachęcające gości wielkie akwaria, pełne krabów i homarów.. oczywiście z możliwością wyboru 'tego jedynego' na ucztę.. 
Nie wspomnę o targowiskach, na których przynajmniej jedna wielka hala zapełniona jest świeżymi rybami i owocami morza..  Tak! Zdecydowanie, to Portugalia jest Europejskim królestwem słynącym z przepysznych świeżych ryb i owoców morza!

Cataplana jest typowym portugalskim daniem, jest to tzw. "potrawa jednogarnkowa" co prawda ja przyrządzałam ją w dwóch naczyniach.. ale uważam, że wyszło na prawdę pysznie. W Portugalii zakochałam się jeszcze bardziej w owocach morza, a szczególnie w mulach.. Niestety w naszym kraju są one mało popularne i świeże są bardzo trudne do zdobycia. Całe szczęście w polskich sklepach zaistniałą moda na sprowadzanie towarów z różnych krajów, tworząc różnego rodzaje tygodnie, np, obecnie trwa Hiszpańsko - Portugalski tydzień w Lidlu dzięki, któremu zdobyłam świeże krewetki i mule!



Składniki:
  1. Łosoś
  2. Dorsz
  3. Mule
  4. Krewetki
  5. Kalmary
  6. Ziemniaki
  7. Pomidory w puszce
  8. Cebula
  9. 1,5 czerwonej papryki
  10. 2 ząbki czosnku
  11. Papryczka pepperoni
  12. 1 kieliszek białego wina
  13. Oliwa
  14. Sok z 1/2 cytryny
  15. Natka pietruszki
  16. Przyprawy: sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Ryby pokroić na duże kawałki, najlepiej na tyle, dla ilu osób będzie serwowane danie. Kalmara pokroić w krążki. Surowe krewetki sparzyć, następnie obrać z pancerzyków (zostawiając ogon) i usunąć jelito. 








W naczyniu na oliwie zarumienić posiekany czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki oraz paprykę pepperoni, doprawić solą, pieprzem i dodać natkę pietruszki. W oddzielnym naczyniu ugotować ziemniaki.








Do przygotowanego sosu wrzucić kawałki ryby i po kilku minutach dodawać kolejno, kalmary, krewetki, mule. Całość zalać kieliszkiem białego wina oraz sokiem z cytryny.





Nakładać na talerz ugotowane ryby oraz owoce morza. Do sosu dodać ugotowane ziemniaki i przez kilka minut gotować z sosem, następnie nałożyć na talerz ugotowane ziemniaki, całość polać sosem i posypać świeżą natką pietruszki.





Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz